dimecres, 15 de novembre del 2006

L'ofrena fallera al papa


Sembla que des de les altures de l'Arquebisbat de València, algun polític local proper a l'Opus Dei va tindre la gloriosa idea de plantejar al món faller una gran ofrena espacial a la Mare de Déu dels Desemparats, però en juliol i davant el papa, com a homenatge al pontífex per la seua estada a València amb motiu de la V Trobada Mundial de les Famílies. I, dit i fet, va i resulta que l'Ofrena ja està pràcticament muntada.


Per a que després ens vinguen dient que les falles i la política no tenen res a vore. No sols les falles i la política, així en general, sinó les falles i la religió institucionalitzada. De fet, i no cal extendre's sobre el tema, és sabut com des dels mateixos orígens de les falles l'Església catòlica ha vist amb mals ulls la festa, i sols a partir de 1939 va aconseguir, amb la inestimable ajuda del règim franquista, introduir el programa faller de festejos en el motlle catòlic institucional. Ho feu amb la invenció de l'Ofrena, especialment.


Amb tot, també és cert que amb el decurs dels anys l'Ofrena s'ha convertit, en encertada expressió de Josep Lluís Marin, en el Dia de l'Orgull Faller, és a dir, en dues jornades on la comunitat fallera es manifesta i es mostra orgullosa de sí mateixa desfilant pel centre simbòlic de València. Fins a cert punt, això té un sentit que encaixa amb la pròpia dinàmica festiva, implicant, fins i tot, la seua pròpia secularització.


Per eixa motiu és absolutament delirant la proposta per tornar a introduir l'Ofrena i les falles en unes rígides propostes nacional-catòliques, o millor hauríem de dir "regional-catòliques". Definitivament, la curia arquebisbal valenciana, coneguda en tot el país per representar, amb el seu arquebisbe al capdavant, el sector més reaccionari, preconciliar i castellanitzador de l'Església espanyola, cola un gol dels que fan història a l'Ajuntament de València, a la Junta Central Fallera i al món faller.
En les darreres setmanes les comissions falleres han rebut per correu unes "instruccions" per assistir a l'Ofrena del Papa, unes instruccions que apareixen amb el segell de JCF, és a dir, un acte de caire estrictament arquebisbal i, per tant, d'un culte privat i no oficial, és assumit com a oficial i institucional per un organisme autònom municipal com és la JCF. És açò una nova mostra de que som un estat aconfessional?. Però no acaba ací la cosa, perquè l'esmentada Ofrena no té lloc en el seu espai habitual, sinó en una àrida àrea - el papòdrom -, de 17,30 a 21,00 hores, en plena vesprada de juliol, a unes temperatures extremes, i amb una representació selecta de cada comissió (presidents i falleres majors), que desfilaran davant una còpia de la imatge de la Geperudeta, però, compte, sense la presència del papa!, que probablement es presentarà al final. Es pot vore major despropòsit?


Ben curiosament, sembla que no totes les comissions pensen assistir a un acte que es pot convertir en una tortura per als desfilants (només menys de dos terços de les comissions s'havien inscrit). En tot cas, crec que el que s'ha de denunciar és la nova mostra de manipulació política i religiosa que suposa esta ofrena, on es torna a utilitzar el món faller com a moneda de canvi en la promoció de determinades opcions confessionals i ideològiques, instrumentalitzant els sentiments festius dels fallers i falleres. I el que és pitjor, es pretén reintroduir en els camins de la religió catòlica - una opció religiosa més però no la única - una festa que per pròpia supervivència necessita ser oberta, plural, aconfessional. Per una altra banda, i per finalitzar, potser també caldria vore amb quina inconsciència o actitud acrítica gran part del món faller es deixa seduir per determinades propostes, potser pensant només en un lluïment mediàtic, que també, al cap i a la fi, tampoc serà tal. Aprofitant la visita del papa, ara ja tan deslluïda i fora de lloc pels tràgics esdeveniments que s'acaben de produir, caldrà fer, doncs, acte de constricció i propòsit d'esmena.


Gil-Manuel Hernàndez

[publicat originalment el 4 de juliol de 2006]

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo no t'espere

Canviant un poc el to d'aquest article, recomane la vinyeta de l'últim número de Cendra molt il·lustrativa d'aquesta megaofrena.

Jo no t'espere

[publicat originalment el 05/07/2006]

Anònim ha dit...

premsa i propaganda

En la línia del que apunta Gil Manuel en el seu article, només cal fer una ullada a la web de la JCF, on l'aparell de premsa i propaganda es posa al servici d'este acte, amb l'habitual estil ple de tòpics, pervertint la seua funció informativa, que apareix convertida en simple ferramenta de propaganda.

Així, hui M. Andrés Ferreira, en "Las Provincias" arreplega unes declaracions del coordinador d'esta ofrena, en què parla d'una participació de 2.000 persones, "muy lejos de las 4.500 que habíamos calculado".

Però no passa res, perquè això en la web de la JCF es transforma en un ampul·lós "El mundo fallero se vuelca con el V Encuentro Mundial de las Familias y la visita de SS el Papa."

I si en vols més, para el cabàs!

[publicat originalment el 06/07/2006]

Anònim ha dit...

uff

Jo també estic calent amb el temeta. Però ja m'he desfogat al bloc amb una de les meues il·lustracions incendiàries. Ara que veig, coincidisc plenament en Josep Lluís en la crítica al tractament de la notícia a Fallas.com.

[publicat originalment el 06/07/2006]

Anònim ha dit...

Torradera papal

De tota manera, cal reconéixer el mèrit dels que participaran en l'ofrena papal, perquè amb la calor que farà eixa vesprada és per a tenir moltes ganes de participar.

[publicat originalment el 07/07/2006]

Anònim ha dit...

Mort a les falles y als fallers

El Papa son 2 días cada 20 años .
Las fallas son 10 días todos los años . Y además arman más ruido y cortan más calles .

A la mierda las fallas .

[publicat originalment el 18/10/2006]

Anònim ha dit...

A GILMAN DE ANTIFALLER DECLARAT

De acuerdo ! .
Eliminaré aquellas palabras que puedan ser consideradas como insultos a colectivos ( nunca han sido a personas en concreto ) .
De hecho, me propongo abrir un diálogo sobre si las fallas actuales son realmente una fiesta o más bien el mayor barullo que pueda vivir una ciudad, sólo por detras de los atentados del 11-S en Nueva York o los del 11-M en Madrid, que supongo que debieron de ser más impactantes para aquellas ciudades que incluso las fallas .
Ahora usaremos solo las buenas palabras, unidas a las razones y a los argumentos, dicho de otra forma, usaremos el cerebro, y dejaremos de un lado los sentimientos, el corazón .
Primero empezaré siendo yo solo el que escriba, no creo necesario inundar el foro con 2 docenas de personas más con las mismas ideas .
Segundo, pido disculpas de antemano porque usaré sólo el castellano, ya que es mi idioma paterno ( el valenciano es materno ), y en la época en que recibí la enseñanza, sólo se instruía en castellano . El valenciano tuve que aprender a escribirlo después de muerto Franco, con mis propios medios, y como pudiera ser que cometiera algún error ortográfico, prefiero no arriesgarme a que me llamen "antivalenciano" por un acento grave en lugar de uno agudo .
Tercero, he observado que los mensajes están limitados en tamaño, así que con su permiso, usaré 2 ó 3 mensajes si es necesario, y además de exponer mis teorías y mi experiencia, trataré de ceñirme también al tema del que trate cada "post" .

[publicat originalment el 21/10/2006]