dilluns, 16 de maig del 2011

Programa electoral d'UnitsxValència

Units x Valéncia es va presentar per primera vegada a la llum pública en les eleccions municipals del 2007, i en aquell moment la formaven Opció Nacionalista Valenciana (ONV) i Esquerra Nacionalista Valenciana (ENV). Després esta última se’n va despenjar i ONV va adoptar el nom d’UxV, a la qual es va afegir la formació Centristes Valencians. El nou partit es va presentar oficialment a Almàssera l’any 2008. D’alguna manera, representa una reconstrucció del valencianisme tricolor procedent de l’antiga Unió Valenciana, encara que afegint-hi gent d’altres procedències. En tot cas, estaríem parlant d’un partit de centredreta i nacionalista valencià, amb plantejaments molt més progressistes que partits de semblant orientació i amb voluntat de construcció d’un valencianisme de conciliació.

Durant els últims anys UxV, que es presenta a estes eleccions com “La força valenciana”, sembla que ha anat guanyant-se el seu propi espai, amb tendència a créixer davant la quasi extinció, totalment fagocitada pel PP, de les restes d’Unió Valenciana i el descontent de no pocs votants de tarannà valencianista del PP. Allò que té de més positiu UxV és que ha anat abandonant les velles postures anticatalanistes, a la qual cosa cal afegir el seu reconeixement de les normes de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Per això, resulta un tant sorprenent que en el text del programa electoral per a les Falles UxV mantinga algunes formes lingüístiques que recorden el secessionisme lingüístic. En tot cas, sobre ser un partit menut, s’ha de reconéixer que haja pensat específicament a oferir una part del seu programa dedicat a les Falles.

El programa té 10 punts i en general el plantejament és en positiu i compromés amb la festa fallera, la qual cosa no ha d’estranyar, ja que en la formació hi ha reeixits fallers que fan una intensa labor per la festa i la coneixen en profunditat. Amb tot, es detecta un cert to de panxacontentisme faller que impregna el programa, però molt menys del que el fallerisme militant adopta sovint. Hi ha algunes propostes interessants, algunes amb cert recorregut històric, com ara la demanda de la total autonomia de la Junta Central Fallera, el foment de la cultura valenciana arreu de la festa o, fins i tot, l’ampliació dels dies estrictes de falles plantades, guanyant el dia 15 de març i declarant tots eixos dies com a no lectius, o establir el dia 18 de març com a festa local. Altres propostes són més innovadores, com ara una taxa que benificiara les comissions a partir del moviment econòmic en els sectors més beneficiats, especialment entre l’hostaleria, o la inclusió en el programa escolar d’un temari específic sobre les Falles. La proposta de reestructurar l’actual concurs de falles sols emfasitza la necessitat de valorar més la sàtira sobre el cadafal, encara que no diu res sobre modificar el mateix sistema de premis. En tot cas, ja és molt que una formació política subratlle este punt, el de la sàtira, cada vegada més abandonada en el món faller.

Pel que fa a la vessant més estrictament cultural i patrimonial de la festa, UxV oferix algunes propostes, que en general van en la línia cada volta més consolidada de destacar la festa com a patrimoni etnològic i cultural del poble valencià, un tret que apareix també, més o menys directament, en la resta de programes polítics. UxV posa l’accent a crear una seu central multiusos per a actes culturals del món faller, que recorda la vella idea, que també defensa el PP, del Casal Faller, una idea que es remunta als anys quaranta del segle passat. També és interessant l’èmfasi en la recuperació rigorosa de la indumentària valenciana a partir de la posada en valor del Col•legi de l’Art Major de la Seda. En un altre punt es demana també un “estudi imparcial sobre l’impacte ambiental i acústic” de la festa sobre la població, demanda estimable i raonable, encara que potser caldria haver-la presentada no tant amb el mot “imparcial”, com un estudi especialitzat, científic i acadèmic que prenguera en consideració l’impacte ambiental i acústic de la festa, no sols sobre la població, sinó sobre la mateixa ciutat en conjunt.

Amb tot, crec que la idea més interessant del programa és la que apareix en el punt dos, que sol·licita ajudes fiscals per als patrocinis de les comissions, “considerant les falles com un gran event”, de manera que se’ls puga aplicar lleis com ara les de mecenatge. Tot i que no està clar això últim, em sembla molt suggeridor allò de considerar les Falles com un evento. Veritablement causa vergonya aliena que l’actual equip de govern municipal i autonòmic haja balafiat milions i més milions en esdeveniments globals artificials, quan les Falles, de per si, i amb tota una trajectòria històrica i una enorme xarxa social darrere, ja suposen tot un evento anual de proporcions gegantesques. Tanmateix, sembla que la dreta elitista d’esta ciutat encara es mira les Falles com una cosa del populacho i no se les creu com a manifestació cultural de primer ordre, ja que els dirigents populars creuen que venen més els cotxes de Fórmula 1 o els iots de luxe que les Falles. Una cosa que estaria per vore... Per això és molt interessant que UxV destaque este fet, que compartim, tot i que caldria desenvolupar-lo i subratllar-lo amb més èmfasi.

En suma, ens trobem amb un programa que podria estar molt més detallat, sabent que en UxV hi ha prou sensibilitat per la festa fallera, però que fins i tot amb les seues limitacions crec que supera en originalitat el d’altres partits que es vanaglorien contínuament del seu suport a les Falles.

El programa electoral de Falles d'Units per Valéncia es pot consultar en esta pàgina

Gil-Manuel Hernàndez i Martí

1 comentari:

Anònim ha dit...

algú de vosaltres ha vist els especial de ciberfalles sobre les Falles com a patrimoni? per que junta central fallera no informa de res?