dijous, 14 de gener de 2010

¿una falla contra la crisi o una falla xenòfoba?


Hui Las Provincias es fa ressò de la reunió d'ahir entre la Federació de Falles d'Especial i l'alcaldessa de València per a demanar ajuda institucional davant la crisi.

L'assumpte demana més temps per a comentar-lo i el pose en la carpeta de temes pendents. Però sí que tinc temps per a un comentari d'urgència sobre la fotografia que acompanya la informació en el diari (que és la mateixa que encapçala esta entrada).

Ja sabem que en el procés d'edició d'un diari intervenen moltes mans: que el redactor escriu la notícia, però una altra persona és la que redacta els titulars i potser encara una altra la que selecciona les fotos i posa el peu corresponent.

En este cas, el peu de foto resa: "Una escena de una falla de 2009 tratando de la crisis". El problema ve quan ens fixem en la imatge. "Crisis? What Crisis?" Res a vore amb el peu. Com podeu vore l'escena representa un suposat restaurant xinés ("Letaulante Tan Dau Miau") on un cuiner de trets orientals (mal aconseguits, per cert) té un gat en una gàbia que se suposa que és la matèria primera amb la qual prepara els seus plats. Així ho diuen els versets de la falla:

Al restaurant entraràs
A degustar altres plats
si observes veuràs
Pel carrer pocs gats.

La carn fa a trossets.
Diu que es de primera.
Igual es [sic] d'algun gatet
que pasava [més sic] per la borera [se m'acaben els sic].

No sé on es va plantar la falla, ni quins són els autors materials i intel·lectuals, però el que està clar és que no és, precisament, un exemple d'enginy i gràcia. És més senzill encara: un lamentable exemple de xenofòbia.

Josep Lluís Marín

14 comentaris:

Anònim ha dit...

What xenofóbia? dice que entrarás al restaurante a probar otros platos y como tu dices, el cocinero ni siquiera parece chino, puede ser un español que incluye nuevos platos. Y de ser así, si pusiera que es un restaurante chino y fuera chino el cocinero, tampoco lo vería xenófobo.

Lo único que veo son los tópicos incultos de siempre, igual que a nosotros los españoles nos ven siempre vestidos de torero o de folclórica con la paella, la gente de aquí ve a los chinos con cámara de fotos, frikis y comiendo animales.

jlmarin ha dit...

Xenofòbia: actitud i manifestació de recel i rebuig d'un grup envers els membres d'un altre grup per la seua condició d'alteritat i estrangeria.

Per cert, els de les càmeres de fotos són els japonesos.

Anònim ha dit...

Eso es lo que pone en el diccionario, pero lo que hay en esa falla no pasa de ser un tópico, no exageres.

Fíjate como tú mismo diferencias a japoneses de chinos por el tópico de la cámara de fotos, cuando la gente no sería capaz de diferenciar entre orientales.

No viene el diccionario, pero para diferenciar, se sabe que los japoneses son los de la cámara.

jlmarin ha dit...

Evidentment, la paraula "tòpic" és un substantiu, al qual se li poden afegir adjectius diversos: tòpic masclista, tòpic homòfob, tòpic xenòfob...

Imagine que també deu haver-hi gent que protesta per la visió tòpica (i denigrant) de les dones que encara presenten moltes falles. ¡Exagerats!

Anònim ha dit...

[sic]No sé on es va plantar la falla, ni quins són els autors materials i intel·lectuals, però el que està clar és que no és, precisament, un exemple d'enginy i gràcia. És més senzill encara: un lamentable exemple de xenofòbia. Josep Lluís Marín[sic]

Es una falla, ya no se libra ni el Papa del fuego y esa vez le tocó a un supuesto restaurante chino en el que no aparece ni siquiera un chino.
En otra ocasión puede que le toque al Papa como decía antes y sí que te resulte ingenioso y gracioso. Las fallas no tienen porque ser políticamente correctas, especialmente cuando últimamente la gente se queja de eso.

Tendrá que aclararse, porque siempre habrá alguien que le ofenda algo. Lo que no se puede hacer es reclamar algo de las fallas y luego molestarse cuando te toca lo que no te gusta. En definitiva, protestar por todo.

jlmarin ha dit...

En primer lloc, això de manifestar-se en contra de la correcció política està molt bé i és molt fàcil de fer. De fet, jo també ho subscric.

Dit això, trobe que la comparació que fas és forçada i tramposa. Pense que no és el mateix criticar les idees del cap d'una confessió religiosa (el papa, un imam, el dalai lama), que tenen un poder i influència en la societat -i és com si criticàrem al polític de torn- que fer una caricatura infundada, tòpica i denigrant d'una persona vinguda de fora sense cap justificació.

Una atra cosa seria, per exemple, criticar els xinesos que exploten els seus compatriotes en tallers clandestins sotmesos a unes condicions laborals d'explotació. No crec que ningú en este últim cas parlara de xenofòbia.

Tornem, si vols, al cas de les dones. ¿Són unes exagerades les dones que s'ofenen per les falles que les retraten d'una manera denigrant?

Per cert, a mi, criticar al papa no em resulta per definició ni enginyós ni graciós.

Anònim ha dit...

[sic]Dit això, trobe que la comparació que fas és forçada i tramposa.[sic]

La misma trampa forzada que puedas tener tu comparando la xenofobia con el machismo. Si desvias el tema, los demás también podemos poner otros ejemplos.

[sic]Per cert, a mi, criticar al papa no em resulta per definició ni enginyós ni graciós.[sic]

Pero seguro que si ves en una falla que se meten con él, no abres una nueva entrada en tu "bloc" para denunciarlo con alguna palabra de diccionario.

jlmarin ha dit...

En primer lloc, benvolgut "anònim", dius: "La misma trampa forzada que puedas tener tu comparando la xenofobia con el machismo."

Espere que no et moleste que torne a recórer al diccionari, que definix així el masclisme: "Actitud que mantenen certes societats, que consistix a atribuir als hòmens una superioritat de valors, en tots els camps, sobre les dones".

Jo no veig cap diferència entre xenofòbia, masclisme, homofòbia o racisme, per a mi en tots estos casos hi ha persones que patixen una discriminació pel simple fet de pertànyer a un grup (siguen estrangers, dones, homosexuals o mebres d'una altra raça).

Dit això, espere que m'expliques on està la "meua" trampa si compare totes estes formes de discriminació.

Després hi afegixes: "Pero seguro que si ves en una falla que se meten con él, no abres una nueva entrada en tu "bloc" para denunciarlo con alguna palabra de diccionario."

En fi, no sabia que hi haguera endevins capaços de predir el meu futur, ni exègetes capaços d'interpretar els meus silencis.

En tot cas, és cert que no em voràs protestar si es critica el papa per les seues actituds contra els homosexuals o les seues declaracions sobre la sida i l'ús dels preservatius.

Ara, quan aparega una falla que critique el papa per la seua dura condemna dels rectrs pderastes, podem fer una entrada conjunta en este bloc criticant eixa falla.

Dit d'una altra manera: el problema no és a qui critiques (evidentment, no hi ha ningú intocable), sinó per què i què el critiques.

Anònim ha dit...

Cuando me has citado, has omitido esto: "Si desvias el tema, los demás también podemos poner otros ejemplos."

Creía que en un principio estabamos tratando los ninots y su supuesta xenofobia, si te vas a machismos y homofobias que no vienen al caso(aunque consideres que son lo mismo) permite que los demás puedan poner otros ejemplos o comparaciones sin molestarte diciendo cosas como [sic]trobe que la comparació que fas és forçada i tramposa[sic], porque si seguimos por ahí yo puedo decirte que tus comparaciones son demagógicas y así no llegamos a nada.

En tu última respuesta, sin necesidad de ser "adivino", me das la razón en lo que decía, por lo tanto no tengo nada más que añadir aquí.

jlmarin ha dit...

Em sorprén que m'acuses de fer citacions parcials dels teus conentaris. En primer lloc, perquè tu també n'has fet dels meus. En segon lloc, perquè el debat i les nostres intervencions senceres es poden seguir fàcilment sense haver de reproduir sempre els comentaris anteriors.

Insistisc: per a mi la xenofòbia és comparable al masclisme, l'homofòbia o el racisme. I, a més, he intentat argumentar-ho. Per això, considere que venen al cas.Encara estic esperant que tu raones perquè no ho veus així.

Quan faig una afirmació, com ara "trobe que la comparació que fas és forçada i tramposa", l'argumente.

Si tu vols dir "tus comparaciones son demagógicas" em pareix perfecte sempre que ho justifiques. En cas contrari, efectivament "no llegamos a nada".

Veig que eres "endeví", però falles en l'exegesi. Ho torne a dir (i ara m'autocite): "[...] quan aparega una falla que critique el papa per la seua dura condemna dels rectrs pderastes, podem fer una entrada conjunta en este bloc criticant eixa falla." ¿No et pareix això que seria criticar "una falla que se meten con él [sic]"?

Anònim ha dit...

La razón y los argumentos que necesitas se encuentran al final de mi tercer mensaje.

Como comprobarás, tú también fallas en otras cosas como la comprensión lectora, te has agarrado al Papa como clavo ardiendo, cuando en realidad era solo un ejemplo de lo que quería decir con el cual has demostrado que estaba en lo cierto.

Concluyo diciéndote que deberías de aprender a tolerar otras opiniones contrarias a la tuya sin necesidad de intentar llevarlas fallidamente a tu terreno a golpe de diccionario además de tachar peyorativamente los mensajes de los demás con adjetivos como [...]endevins, forçada i tramposa[sic]

jlmarin ha dit...

Benvolgut "anònim",

Com que ja saps que tinc problemes amb la comprensió lectora, ¿em
podries explicar per què he demostrat que estaves "en lo cierto"?

Si he parlat del papa ha sigut perquè tu vas traure el tema i perquè en un missatge posterior el vas fer servir per a fer-me quedar com una persona tendenciosa i parcial. Recordem les teues paraules:

"Pero seguro que si ves en una falla que se meten con él, no abres una nueva entrada en tu <> para denunciarlo con alguna palabra de diccionario."

Sembla que et moleste que recórrega al diccionari. No ho entenc. Si ho faig és per a explicar què és la xenofòbia i, en conseqüència, per què considere xenòfoba l'escena de la falla de la foto.

En fi, anem a la raó i els arguments del final del teu tercer missatge: "Tendrá que aclararse, porque siempre habrá alguien que le ofenda algo. Lo que no se puede hacer es reclamar algo de las fallas y luego molestarse cuando te toca lo que no te gusta. En definitiva, protestar por todo."

Si comprenc bé el teu missatge, vols dir que els qui volem unes falles amb contingut crític no podem queixar-nos després de les falles xenòfobes, masclistes, homòfobes i racistes. I que si ho fem és que protestem per tot. ¡Irrefutable!

I per acabar, dius que hauria d'aprendre a tolerar les opinions contràries a les meues. De fet, si debat amb tu és perquè et respecte a tu i a la teua opinió. Ara, això no vol dir que l'haja de compartir necessàriament o que no puga intentar rebatre-la.

Salutacions.

Anònim ha dit...

Tu opinión ya quedaba clara en la entrada, a continuación he escrito la mía, a la que has respondido haciendo referencia al diccionario, perdona, pero da la impresión de que lo que llamas argumentos parece más bien "yo tinc raó, el posa en el diccionari" y eso resulta molesto, pero a mí y a cualquiera. Solo por eso.

A continuación te he dicho que no era para tanto, que no fueras exagerado, ya que solo era un ninot de falla que marcaba un tópico, a lo que has vuelto a responder que era tópico, pero xenófobo, intentando que lo que yo digo sea lo que tú quieres, y en la misma contestación haces referencia a otros temas fuertes, concluyendo con [sic]¡exagerats![sic] como ridiculizando lo que te he dicho. Y así has continuado exagerando hasta que te ha extrañado y me has pedido que te argumente la demagogia, cuando pensaba que ya que haces continuas referencias al diccionario, sabrías lo que era. Después, que te explique el ejemplo del Papa, que lo he puesto porque solo hay que darse una vueltecita por aquí para darse cuenta de lo que te gusta y lo que te disgusta, para decirte con ello que si reclamas fallas políticamente incorrectas, luego no te quejes cuando te toquen temas que no puedan gustarte. Eso no es "¡irrefutable!" cosa que también has dicho, eso es algo lógico.

He expresado mi opinión en otros blogs y el autor de la entrada nunca ha querido debatir la mía para intentar convencerme de que estoy equivocado, pero siempre hay una primera vez y me ha ocurrido en un "bloc".

Anònim ha dit...

Tu opinión ya quedaba clara en la entrada, a continuación he escrito la mía, a la que has respondido haciendo referencia al diccionario, perdona, pero da la impresión de que lo que llamas argumentos parece más bien "yo tinc raó, el posa en el diccionari" y eso resulta molesto, pero a mí y a cualquiera. Solo por eso.

A continuación te he dicho que no era para tanto, que no fueras exagerado, ya que solo era un ninot de falla que marcaba un tópico, a lo que has vuelto a responder que era tópico, pero xenófobo, intentando que lo que yo digo sea lo que tú quieres, y en la misma contestación haces referencia a otros temas fuertes, concluyendo con [sic]¡exagerats![sic] como ridiculizando lo que te he dicho. Y así has continuado exagerando hasta que te ha extrañado y me has pedido que te argumente la demagogia, cuando pensaba que ya que haces continuas referencias al diccionario, sabrías lo que era. Después, que te explique el ejemplo del Papa, que lo he puesto porque solo hay que darse una vueltecita por aquí para darse cuenta de lo que te gusta y lo que te disgusta, diciéndote con ello que si reclamas fallas políticamente incorrectas, luego no te quejes cuando te toquen temas que no puedan gustarte. Eso no es "¡irrefutable!" cosa que también has dicho, eso es algo lógico.

He expresado mi opinión en otros blogs y el autor de la entrada nunca ha querido debatir la mía para intentar convencerme de que estoy equivocado, pero siempre hay una primera vez y me ha ocurrido en un "bloc".