dimecres, 4 de juliol del 2012

La primera notícia de les Falles

No hi ha unanimitat entre els que han escrit sobre l’origen de les Falles. Però si mirem la publicació Más de 500 años de fallas, ens crida poderosament l’atenció la quantitat d’anys que indica el títol que fa que estem fent falles. Amb este llibre, Soler Carnicer ens fa il·lusionisme i transforma les informacions que ha trobat des del 1497 citant la paraula falla. Estes referències són de falles (fogueres o lluminàries) que es feien com a senyals de llum, com ara la del Micalet.

Tot i ser veritat que apareix citada la paraula falla, estes mencions antigues feien referència a les fogueres que en diverses èpoques de l’any es cremaven per esdeveniments relacionats amb bones notícies referides a la família reial (un natalici, casament, etc.) o de política espanyola (una batalla guanyada, una treva de pau, etc.).

Però la primera notícia que s’ha trobat de les Falles com a festa amb ninots dalt d’una foguera que es cremava la vespra de Sant Josep es un ban municipal de l’any 1740. Curiosament, este llibre ja només citarà les informacions relatives al festeig faller i deixarà de citar les anteriors a fogueres, excepte en el cas que ha confós amb una falla el monument plantat a la plaça del Mercat Central al juny amb motiu de la beatificació de sant Joan de Ribera i que no es cremà.

* Fragment de l'article publicat per Josep Lluís Marín i Javier Mozas al llibret de la comissió fallera de Els Lleons-Poeta Mas i Ros (2012).