Però tornant a l’Ofrena especial, diem que ha estat un absolut fracàs per vàries raons: en primer lloc, perquè quasi més d’un terç de les comissions no han assistit a la mateixa; en segon lloc perquè ha sigut un simulacre d’Ofrena feta a ple sol, sense protagonisme dels fallers i falleres, i en condicions materials i climatològiques lamentables, la qual cosa demostra que el col·lectiu faller ha tornat a ser instrumentalitzat com a simple comparsa per als fastos on els veritables protagonistes eren les grans autoritats i el propi papa. És més, direm que el col·lectiu faller ha estat novament utilitzat de manera obscena, per demostrar que el món de la festa estava amb els plantejaments ideològics conservadors i fonamentalistes que s’amagaven en la convocatòria de la Trobada Mundial de les Famílies. I encara més, es tractava de que la presència del col·lectiu faller “demostrara” les inequívoques virtuts catòliques i festives del govern municipal i de la Generalitat en el seu peculiar supermuntatge electoral sufragat per tots i totes. Perquè no desfilaren també representacions dels moros i cristians, dels carnestoltes o dels bous de carrer davant el papa, si es tractava de mostrar la presència de les festes valencianes?
Però encara hi ha un tercer factor, més contundent, que il·lustra l’estrepitós fracàs de l’ofrena papal. Com a mostra un botó: hui mateix, en les pàgines del diari 20 minutos, es dóna noticia de les protestes de vàries comissions que foren ubicades després de l’Ofrena en un lloc sense pantalla ni altaveus. Segons el diari citat, la majoria de comissions optaren per anar-sen d’alli a casa: «Fue desastroso, estuvimos casi una hora concentrados porque nos citaron a todos al mismo tiempo y después de toda la sudada que nos pegamos, no se veía nada», comenta la presidenta de la falla Nau-Bonaire, Beatriz Gomis. A més, prosegueix el diari, «durante el desfile, no paraban de pasar cerca coches oficiales y nos hicieron caminar por el palacio de las Artes y por detrás de las gradas, con lo que prácticamente no se nos veía ni a nosotros ni a la Virgen». Fins al punt de que ara “varias fallas estudian plantear una queja en la próxima asamblea de presidentes.” El problema és que, més enllà de que hi haguera fallers i falleres que a títol personal vullgueren anar a vore al papa, a ningú amb poder en JCF se li va passar pel cap el que de més important té l’Ofrena de Flors a la Verge que se celebra en les festes falleres: i és que es tracta d’un acte on el protagonisme absolut és del col·lectiu faller. En realitat és un acte per a que el món faller mostre el seu orgull identitari davant de tot el món, mitjans de comunicació inclosos, sense cap interferència. Per tant, quan es pretén que un acte tan important per al col·lectiu es convertisca en un afegit secundari i descafeïnat d’un acte religiós de masses, el fracàs està assegurat, i damunt no col·labora en res a difondre la imatge de la nostra festa, que és quelcom qualsevol cosa excepte religiosa en el sentit tradicional que tenia la visita del papa. Dissortadament, el que va tindre la idea de l’ofrena papal desconeix totalment el sentit i el valor que té l’Ofrena real per a fallers i falleres. I si ell ho desconeix, algú li podia haver assessorat en un altre sentit. Potser, si volien oferir-li un bon regal al papa i de pas difondre les nostres festes li podien haver escenificat una gran processó del Corpus i tot el món haguera eixit guanyant. Però no es tractava d’això, sinó d’utilitzar a les falles per posar la “nota de color” amb un increïble menyspreu per la pròpia idiosincràsia de l’acte de l’Ofrena. Al remat, la cosa ja és aigua passada, però hauria de servir d’exemple per no tornar a repetir les mateixes errades en el futur. Recorde-m’ho, la feta de les falles és de tots, de creients i no creients, de dretans i esquerrans, de rics i pobres, de gays i heteros, de valencians d’origen i d’adopció, és de tots els ciutadans i ciutadanes. Afortunadament és plural i no ens mereixem, els fallers i falleres, que cap causa, ni tan sols aquella amb la qual simpatitzem, servisca per a utilitzar-nos com a moneda de canvi en les mangarrufes i chiringuitos dels poderosos. A vore si aprenem d’un vegada...
Gil-Manuel Hernàndez i Martí
9 comentaris:
Mort a les falles y als fallers
El Papa son 2 días cada 20 años .
Las fallas son 10 días todos los años . Y además arman más ruido y cortan más calles .
A la mierda las fallas .
[publicat originalment el 18/10/2006]
muy mal
Sr. antifaller declarat, me parece rastrera su opinión, como ve nadie le ha contestado, pero yo si voy a hacerlo.
Es grosero, zafio, gañán y de muy mal gusto mandar a la " mierda como usted dice" la fiesta de nustra ciudad. Lo del Papa, pues cieto es que se manipuló totalmente al mundo de las fallas, pero en fin lo pasado pasado está y yo pensaba que se orían en mayores altavoces las críticas de nuestro colectivo hacia el evento.
No le podrán gustar, ni participar, pero por suerte las fallas son grandes muy grandes y quien no quiera verlo, como usted deberá por empezar a quitarse la venda de los ojos
[publicat originalment el 20/10/2006]
También eran grandes, muy grandes ...
las TORRES GEMELAS de Nueva York, verdad ? .
Creo que con eso queda todo sobradamente explicado .
Algún día algo a alguien dará lecciones de humildad al colectivo fallero, tal y como hicieron con el imperialismo estadounidense .
Gracias por haber dejado una opinión .
Lamento disentir pero, es que, odio las fallas ( y no soy el único, somos más, aunque nos tengamos que esconder ) .
[publicat originalment el 20/10/2006]
DODE VIVES Tú
Yo vivo en Valencia no en N.Y.
[publicat originalment el 23/10/2006]
También vivo en ...
la mismísima Valencia, lamentablemente en un barrio obrero, pero con tradición fallera .
Si viviera en Nueva York no me preocuparían las fallas, probablemente ni habría oído hablar de ellas, como el 99'99 % de neo-yeorquinos .
Pero como vivo aquí, y las he de soportar todos los años, pues no me gustan, les tengo manía, y hasta las odio .
Otra nota más, cuando el Consell decidió promocionar la Comunitat Valenciana no envío a N.Y. una falla, sino una filá de moros y cristianos . Una fiesta adorable, vivan los moros y cristianos . Al menos, no hacen ruido ( los arcabuces son una insignificante parte de la fiesta, donde predomina la música mora/cristiana y los atuendos de época ) . Eso es un ejemplo de fiesta pacífica donde se respetan los derechos de los vecinos . Las fallas parecen un macro-botellón de 10 días de duración, día y noche, que sólo molesta a todo hijo de vecino ( excepto a los participantes, claro está ) .
Vivan las fallas de Turís, vivan los moros y cristianos .
[publicat originalment el 27/10/2006]
ALCOY
Pocas fiestas de Moros y Cristianos has visto, te recomiendo que vayas a Alcoy, por ejemplo.
Pero bueo, respeto tu opinión, pero no la comparto para nada. Y bueno no participes de las fallas y hazte de una comparsa, pero que la tengas debajo de casa. Eh? si no, no vale. Y sinceramente no te trellat el que dius.
[publicat originalment el 02/11/2006]
Para Alcoy
Sí que he estado en las fiestas de Alcoy, aunque como visitante, y de otras localidades cercanas .
Pero mi pregunta es ... si yo opino que las fiestas de moros y cristianos son menos ruidosas y más soportables para los vecinos que las fallas de Valencia ... Cuál es tu opinión entonces de las fallas ? .
Porque si te quejas de los moros y cristianos ... Valencia en la semana fallera debería de parecerte algo peor que la guerra de Vietnam o el botellón que pretende batir el record Guinness ... coincidimos ? .
De todos modos, acércate en fallas a Turís y verás cómo es posible celebrar unas fiestas sin molestar a nadir y divertirse al mismo tiempo .
[publicat originalment el 02/11/2006]
TURÏS
me gustan las fallas, los moros y creistianos , las fiestas...soy festera por naturaleza y ruidosa como la gran mayoría. Turís...cuántas fallas se plantan en Turís? Bueno un placer poder ejercitar la dialéctica contigo
[publicat originalment el 07/11/2006
per a antifaller declarat: a vore si te cremem a tu en les proximes falles i aixina deixes de donar pel sac!
Publica un comentari a l'entrada