dimarts, 14 de novembre del 2006

La festa del Gremi


Ja ha passat l’1 de maig i una volta més el Gremi d’Artistes Fallers ha celebrat la seua festa anual. Entenc que els professionals implicats en la construcció de falles facen una jornada festiva i de confraternització, no entenc, però, per què encara això s’ha de fer sota l’advocació del suposat patró sant Josep Artesà —que més prompte evoca els “productores” de temps passats—, amb missa inclosa. En qualsevol cas, es tracta d’una bona data per a reflexionar sobre la vessant professional dels artistes fallers, un moment ben oportú ara que els nous models de falla comporten canvis importants en les estructures dels tallers.


I és que la dignificació i normalització d’una professió va més enllà de les medalles, els homenatges i els guardons que puguen atorgar les institucions. Eixes coses estan molt bé i són necessàries, però són insuficients si no van acompanyades de mesures efectives, amb diners per a posar-les en pràctica.


N’és un exemple la tan reclamada titulació professional d’artista faller. Important no tant per la titulació en si, sinó per l’oportunitat de regular la formació laboral i professional dels treballadors d’este sector. Fa molt de temps que les successives directives del Gremi treballen amb l’objectiu d’aconseguir uns estudis oficials, homologats als d’altres especialitats artístiques, però durant tot este temps no han rebut el suport necessari ni de les conselleries d’Indústria i d’Ocupació, ni de l’exministre de Treball Eduardo Zaplana. Ara, uns dies abans de la festa del Gremi, la Regidoria d’Ocupació anuncia que aprova el projecte d’una casa d’oficis d’aprenent d’artistes fallers, projecte per al qual es demana una subvenció al SERVEF. Però cal aclarir que en realitat és només d’un curs de formació ocupacional d’un any de durada, adreçat a joves parats de 16 a 25 anys. Es tracta, per tant, d’un curs per a la inserció de joves en el món laboral com a aprenents, molt allunyat d’allò que reclama el Gremi.


D’altra banda, fa uns dies, una entrevista a un treballador d’un taller publicada en Las Provincias em cridà l’atenció perquè és la primera volta que es parla públicament d’“accidents laborals” en este sector. I és que hi ha molts aspectes que envolten els professionals de la construcció de falles i dels quals se sap ben poc: les relacions laborals, els salaris, els convenis a aplicar, la sindicació, la seguretat i higiene en el treball, la investigació en nous materials, la preservació de tècniques antigues... Això posa de manifest que cal fer una radiografia del sector, un treball que excedix les possibilitats actuals del Gremi i que s’hauria de dur a terme amb ajuda de les conselleries i les universitats.


Per a acabar: un altre compromís ineludible amb els artistes fallers és el de la continuïtat de la Ciutat Fallera, un altre cavall de batalla que fa temps que s’arrossega. En realitat, es tracta d’una qüestió que transcendix el Gremi, perquè afecta el conjunt de la festa fallera pel seu valor patrimonial, com
ja s’ha escrit en alguna ocasió. El cas és que el mestre major el plantejà l’altre dia i denuncià l’“especulació urbanística” que amenaça la Ciutat Fallera. Ara bé, pel que fa a la resposta de l’alcaldessa, el Levante-EMV només parla de "leve compromiso para asegurarles el futuro en la Ciudad del Artista Fallero", mentre que l’aparell de premsa i propaganda de Fallas.com sembla donar-ne una altra versió: “la alcaldesa renovó su compromiso de seguir apoyándoles y escuchándoles y les dijo que en el cap i casal hay y habrá siempre un polígono industrial convertido en Ciudad del Artista Fallero y del que podrán disfrutar en exclusividad”. El final, com ja és habitual, és impagable: “Estas palabras merecieron una cerrada ovación”.


Josep Lluís Marín

[publicat originalment l'11 de maig de 2006]

17 comentaris:

Anònim ha dit...

Re: La festa del Gremi

Si no ho entens, jo t'ho explique. En primer lloc de "suposat" patró, res. Sant Josep és el patró dels fusters. En 1955 el Papa Pío XI va instituir la festa de Sant Josep Obrer el día primer de maig per a cristianitzar la Festa del Treball que va nàixer en 1889. És per això que Sant Josep és el patró de tots els treballadors.

I la missa es fa en record dels artistes fallers morts, és imprescindible i se continuara fent cada any. A vore si ens informem més..

[publicat originalment el 12/05/06]

Anònim ha dit...

Aclariments

Gràcies per les explicacions. Però pense que caldria aclarir qui, quan, com i per què va decidir que sant Josep fóra patró dels artistes fallers (també dels ateus).

Parlant més seriosament. Per descomptat que s'ha de fer un recordatori als artistes fallers despareguts, però no crec que una missa oficial o institucional siga la millor fórmula. En un col•lectiu com els dels artistes fallers hi ha membres que tenen diverses creences religioses i sensibilitats diferents, que pertanyen a l'esfera individual. I pense que el Gremi hauria d'optar per un tipus d'acte que tinguera en compte eixa realitat.

[publicat originàriament el 12/05/2006]

Anònim ha dit...

Fórmula

El que no entenc és on esta el problema ¿que Sant Josep siga el patró o que es faça una missa? No tots els artistes estaven en la missa, acudix qui vol, si algú vol prescindir d'acudir a eixe acte simplement no va, però per a qui ho sent, existix i per això es fa.

És com anar a missa els diumenges o este estiu a vore al Papa, no és una obligació, va qui vol, ningú t'obliga a fer-ho. No hi ha cap problema en què es faça la dita missa, sobretot per la raó per la qual es fa, que és recordar als que ens han deixat.

Si hi ha alguna cosa que no t'agrada o no compartixes, només tens que ometre'la, perquè mentres no altere el teu mode de vida, ni es fiquen amb tu ¿a qui molesta? perquè a mi no.

[publicat originalment el 13/05/2006]

Anònim ha dit...

Un altre aclariment

Precisament, la clau la dones en l'última part del teu missatge.

Si el Gremi organitzara un acte de record sense cap connotació religiosa, hi podria assistir qualsevol persona (de qualsevol confessió o ateu), sense que veiera alterada la seua manera de viure.

Per contra, la decisió presa pel Gremi de fer una missa com a únic acte oficial de recordatori als agremiats desapareguts, sí que altera la manera de viure d'aquells que no són catòlics.
Per la meua part, pense que les creences religioses pertanyen a l’esfera personal de cadascú. Per això, en un país en què, segons la Constitució, cap confessió té caràcter estatal, una entitat com el Gremi hauria de tindre en compte la pluralitat que hi ha en la societat per no excloure ningú.

[publicat originalment el 15/05/2006]

Anònim ha dit...

Re: La festa del Gremi

Doncs fes una proposta al Gremi perquè hagen més alternatives i fes de portaveu dels què pensen com tu, en compte de criticar que es faça una missa en record dels morts o que Sant Josep siga el patró dels treballadors.

Jo sincerament, me'l prendré seriosament quan deixe de vore a molta gent (que dius que no és catòlica o atea) cometre contradiccions com casar-se per l'església podent-se casar únicament per lo civil.

[publicat originalment el 15/05/2006]

Anònim ha dit...

Que no es pot criticar?

Què ocorre, que sempre que critiquem alguna cosa hem de fer d'abanderats d'eixa causa? Si a mi no m'agrada l'alineació de la selecció espanyola he de formular una proposta a la Federació de Futbol? Si a mi no m'agrada el guirigall dels programes rosa, envie cartes a tots els programes dient el que no m'agrada. personalment, veig més útil, i per això estan les webs, els fòrums i els blogs, tractar d'influir en l'opinió pública a través de l'esfera pública. A banda de reservar.me el dret - i les energies- de fer propostes.

Podem opinar com qualsevol sobre qualsevol cosa. I ací, pense jo, l'obligació i la responsabilitat la tenen els agremiats, i la iniciativa haurà d'eixir o no dels agremiats, i em consta que molts ben be voldrien que la missa no fora oficial. Crec que en açò de les confessions s'ha de ser molt escrupulós. A més, una cosa, cadascú, individualment, pot incòrrer en contradiccions, però una institució hauria de mostrar una especial cura en l'equanimitat i la coherència amb els temps.

[publicat originalment el 15/05/2006]

Anònim ha dit...

Re: La festa del Gremi

Senzillament, seguint la fórmula exposada un poc més amunt, si no t'agrada una cosa, només tens que ometre-la. Com els exemples que has posat, si no t'agrada el futbol, no vages al futbol, si no t'agraden els programes de premsa rosa perquè els consideres "tele-basura", simplement canvia el canal, i així amb tot..

No m'agrada la gent amb contradiccions, que critica una cosa i després és el visitant, televident o afiliat numero u.

[publicat originalment el 15/05/2006]

Anònim ha dit...

Doncs resulta que sí...

Què la gent, tota la gent, té contradiccions. I no em serveix l'exemple de no anar a vore les coses. M'explicaré: jo mai pague per vore una falla perquè considere que són art públic al carrer i ja estan subvencionades amb dinés públics, però el fet de no entrar a les falles d'especial a vore-les no lleva de que les puga criticar, almenys pel que veig des de fora. I no basta amb "canviar de canal": no m'agrada la telebasura però a més de no vore-la reclame que hi haja menys, perquè és embrutidora i ofensiva amb la intel•ligència, però el fet d'estalviar-me vore-la no m'exhimeix de criticar-la i demanar la seua desaparició. Crec, i poset estiga equivocat, que no és una qüestió de simples opcions de consum, on cada client va a la seua, com en un mercat, sinó de principis generals i postures ètiques. Per tornar al tema que ens ocupava, el Gremi té tot el dret a practicar el regionalcatolicisme, com fan Rita, l'equip de redacció de la web de Junta o Canal Papa 9, però, a més de no combregar - mai millor dit - amb eixes coses, tinc dret a recusar o a disentir d'eixes postures. No puc evadir-me, "canviar de canal" i anar a la meua. Tinc dret, millor, tinc l'obligació moral de criticar-ho. Si substituïm la crítica pel consum egoista que ens interessa ens convertim en sers acomodaticis i conformistes per als quals tot val igual.

[publicat originalment el 16/05/2006]

Anònim ha dit...

Re: La festa del Gremi

A vore, des del teu punt de vista tot pot ser criticable, però jo em referisc que si no et molesten, no entenc perquè tens que criticar-lo, és un acte seriós. Ni que Sant Josep entrara tots els dies amb el botafumeiro a donar missa en ta casa.

Estem d'acord en què hagen més alternatives, però això justifica una critica gratuïta a una missa o al patró dels treballadors?

[publicat originalment el 16/05/2006]

Anònim ha dit...

Crítiques gratuïtes?

Ací ningú ha criticat les misses ni els sants com a tals, no deformem les coses. Allò que s'ha qüestionat -i en absolut de manera gratuïta- és la idoneïtat que una associació professional organitze com a institució actes confessionals. I si parlem en concret del Gremi d'Artistes Fallers és perquè les Falles són la temàtica d'este bloc, però és una reflexió que es pot traslladar a qualsevol col•legi o associació professional en què l'afiliació siga una condició per al desenvolupament de l'activitat professional.

[publicat originalment el 16/05/2006]

Anònim ha dit...

Re: La festa del Gremi

"Entenc que els professionals implicats en la construcció de falles facen una jornada festiva i de confraternització, no entenc, però, per què encara això s’ha de fer sota l’advocació del suposat patró sant Josep Artesà —que més prompte evoca els “productores” de temps passats—, amb missa inclosa."

Si no ho entenc malament, açò és una critica, ací posa que no entens perquè encara se seguix fent així, amb missa inclosa, i dius que Sant Josep és el "suposat" patró. No posa en cap lloc que hagen més alternatives, amb la qual cosa pot produir el malentés que parega que digues que això no es deu fer d'eixa manera perquè a tu personalment no t'agrada.

Com l'exemple de la telebasura, jo no em considere un "acomodatici i conformista" per canviar de canal, simplement no vull una tele "com jo diga" i canvie de canal perquè cada un puga disfrutar del que vullga vore, sense ànim de censurar o acabar amb res. Precisament l'ètica es basa en el respecte als altres.

[publicat originalment el 16/05/2006]

Anònim ha dit...

Ho sent

Ho sent, però per a mi no tot és respectable. Les coses que degraden a la persona no són respectables, com la telefem, i les falles que degraden a les fallen tampoc ho són. Les aguante, les tolere, però no les respecte. Crec que la paraula "respecte" s'ha banalitzat. De la mateixa manera hi ha persones gens respectables i per tant no les respecte: les suporte, les aguante, les patisx fins i tot, però no les respecte en un sentit estricte, llevat de respectar els seus drets humans. En tot cas es tracta de fer propostes, i després que els responsables decidisquen lliurement.

[publicat originalment el 16/05/2006]

Anònim ha dit...

Més aclariments

Sobre el fet si es critica la missa com a tal o el fet que el Gremi n'organitze una, crec que ja he sigut prou clar en les meues argumentacions perquè algú pense encara que es tracta d'un problema de "gustos personals", i no pense insistir-hi.

En tot cas, com que sembla que cal donar possibles alternatives, ja he dit en comentaris anteriors que el Gremi pot organitzar qualsevol acte de record als agremiats despareguts sense connotacions religioses. Si cal més ser explícit, ací n'hi ha uns quants: parlaments de record en el dinar d'entrega dels ninots d'or, intervencions d'amics i col•laboradors, una xicoteta publicació, exposicions fotogràfiques, fer-se'n ressò en la pàgina web del Gremi...

[publicat originalment el 16/05/2006]

Anònim ha dit...

Re: La festa del Gremi

Crec que s'ha desviat un poc el tema fins al terme pejoratiu de “basura” que pot ser molt ampli i depén dels ulls que el vegen, perquè si parlem de basura, n'hi ha de molts tipus, com a governs-basura, etc. Estic totalment en desacord amb moltes de les coses que heu escrit, però recolze que hagen més alternatives sempre que les aporten en compte de criticar gratuïtament, que això resulta molt còmode i fàcil.

Si no em molesten preferisc ometre a allò que em desagrade en compte de fer mal amb els meus textos per afició, perquè si no es fiquen amb tu, no pot ser una altra cosa que afició i molt de temps lliure el que dediques a fer mal gratuïtament amb els teus textos a aquells que no pensen, no els agrada o no són de la mateixa condició que tu.

[publicat originalment el 16/05/2006]

Anònim ha dit...

Si penses realment això

No fan falta més comentaris.

[publicat originalment el 17/05/2006]

Anònim ha dit...

ciutat fallera i formació

M’ha resultat molt interesant llegir les crítiques sobre la conveniència de les mises i actes religiosos al gremi, però em quede amb les ganes de més comentaris al voltant de la reclamada titulació professional d’artista faller, o sobre les paraules de’l alcaldessa respecte a la defensa de la ciutat fallera.

Vaig estar en eixa festa i recorde perfectament el que va dir Na Rita. D’una banda es va comprometre per enèsima vegada (un dia d’aquests el farà) a impulsar l’escola I la titulacíó d’artista faller. I d’altra banda, em va sorprendre pròu que, tot i dir aquelles paraules (“en el cap i casal hay y habrá siempre un polígono industrial convertido en Ciudad del Artista Fallero y del que podrán disfrutar en exclusividad”), previament afirmà que no és pot criticar allò que és fa sota la legalitat vigent i en un estat de dret. Dit d’altra manera, que és construiràn pisos, centres comercials i allò que fasa falta, legalment, i que, com a molt, a la ciutat fallera li donaràn altra ubicació. No vull pensar a on.

[publicat originalment el 18/05/2006]

Anònim ha dit...

formació i ciutat fallera

Sobre la titulació d'artista faller, potser és interessant rellegir una notícia publicada el 15 de setembre de 2002 per Nuria Diego en "El Mundo" (podeu llegir-la en http://prensa.upv.es/dir/prensa/recull/ver/*/todo/200209?0116112700a03409). Voràs com la pretensió inicial del Gremi era negociar amb la Universitat Politècnica una especialitat dins de la Facultat de Belles Arts. També se'n parla de la proposta de crear un col•legi professional i dels intents, finalment infructuosos, davant el ministeri llavors dirigit per Zaplana per a aconseguir la certificació professional. Què ha quedat de tot això? Òbviament, el curs de la casa d'oficia anunciat a bombo i platerets no és d'artista faller, sinó d'aprenent.

I pel que fa a la meua opinió sobre la Ciutat Fallera, et remet a l'article "La Ciutat Fallera: bé d'interés cultural?", publicat en este bloc. En tot cas, potser ha passat inadvertit que el regidor d'Urbanisme ha regonegut la impossibilitat legal d'arbitrar mesures que garantisquen l'ús exclusiu per a l'activitat fallera de les naus de la Ciutat Fallera, contradient les paraules de Barberá en la festa del Gremi.

[publicat originalment el 19/05/2006]