dimecres, 15 de novembre del 2006

La nit fallera

Nit del 18 de Març de 2006. Esperant junt a un grup d'amics el començament de la Nit del Foc vora riu es contempla un rogle al centre del Passeig de l'Albereda. Sembla com si una mena d'acte ritual estiguera a punt de començar observant els rostres ansiosos de la gent que limita la zona. Un instant després, les espurnes dels borratxos inunden l'espai convertint les cares ansioses en cares plenes de por que intenten fugir del perill evident que suposa el llançament d'aquests elements pirotècnics. El grup d'amics i la massa que espera pacíficament ja no ho fa tant; comencen les carreres... La festa es converteix en descontrol.

Afortunadament el dispar dels petards disminueix fins desaparéixer en favor dels focs aeris. Acabat l'espectacle d'Antonio Caballer i rius de gent comencen a moure's cap a les zones de marxa. L'alegria i l'emoció per la vistositat i el color del castell de focs es tornen en una simfonia de crits i carreres per la nova aparició del soroll característic del borratxo. Això si, ara el recinte ja no és tal recinte, la limitació central anterior no existeix i el perill augmenta en gran proporció...


Superada la segona ofensiva "borratxera", el grup d'amics, per votació majoritària i en contra del pensament de qui escriu aquestes línies, dirigeix els seus pasos al paradigma de la festa nocturna en Falles: la zona de Blanqueries i el seu entorn (Torres de Serrans incloses, evidentment).La descripció d'allò que es veu allí es pot definir amb només una paraula: caos. Gent pujada als semàfors, jardins amb ampolles de beguda per tot arreu, aglomeracions entorn a refrigeradors portàtils i gots de plàstic, estrets corredors entre la multitud per on, teòricament, poder eixir en cas de perill... En definitiva, la nit fallera.


Animats per l'ambient que es contempla en la revetla que el grup d'amics té a uns metres, comença la immersió entre un mar de gent que s'amuntona entorn als sons "paxanguers" que surten dels altaveus de les diverses discoteques mòbils que hi ha. L'ambient d'alegria i marxa que s'observava des de fora es converteix en un ambient sufocant on les espentes i el poc espai van decrementant el bon humor del grup a mesura que arriben al centre neuràlgic de la marxa. Després de la titànica tasca de situar-se i posats a gaudir de la música, el ball i les bromes semblen fer oblidar entre els membres del grup l'odissea viscuda fins a eixe moment. A la fi la diversió sembla prendre el protagonisme de la nit.Malgrat l'esperança de diversió, de nou una guerra de borratxos entre dos bàndols (uns situats a la revetla i altres als jardins de vora riu) fa rebrotar el pànic. Les tanques que marquen els diferents quiosquets de beguda es converteixen en pressons per als improvisats cambrers degut a l'arribada de borratxos des de l'aire que van a parar exactament dins.
Acabades les successives batalles campals de pirotècnia al més pur estil dels arquers medievals, la diversió (que apareix i desapareix com el Guadiana) torna a imposar-se... però dura ben poc. Al costat del grup d'amics un d'ells rep inesperadament una espenta gràcies a una persona que cau d'esquenes sobre ell; una baralla entre dos forma un altre rogle (esta vegada no per culpa de la pirotècnia) la gent atemorida no vol saber res d'això i tracta de distanciar-se per si de cas algun colp de puny s'escapa de l'improvisat "ring" de combat. La lluita acaba i tot sembla tornar a la normalitat... Ja són les 3 del matí, queda poc perquè la revetla arribe al seu final. Donada aquesta situació el grup d'amics decideix retirar-se a descansar... els ànims estan per terra i allò que prometia ser una nit fallera amb totes les de la llei, resulta en una decebedora nit que podria correspondre a qualsevol nit de dissabte en València. Després d'aquest relat verídic es pot extreure una conclusió: la nit fallera ha esdevingut una nit normal, una nit sense cap diferència amb qualsevol altra nit de l'any, una nit on la festa fallera només serveix d'excusa per massificar les zones de marxa i augmentar la permissivitat front als excesos que habitualment comet la gent quan surt a "divertir-se" .

La nit fallera s'ha convertit en el centre neuràlgic de la setmana festiva, degradant conseqüentment l'activitat matinal de les comissions i, en general, de tota la població que s'hauria d'interessar per altres esdeveniments de la tradició fallera relegats a una n-sima posició dins del programa festiu.

Però l'aspecte més greu no és que la nit fallera s'haja convertit en el centre neuràlgic, no. L'aspecte més negatiu és que la nit fallera ja no és nit fallera... ja no s'aprofita per fer revetles populars, per potenciar els recorreguts dels cadafals del centre històric, per recuperar tradicions festives pròpies de les Falles... la nit fallera s'ha banalitzat i ha perdut l'essència de la Festa, és a dir, el seu caracter popular en benefici d'un caràcter globalitzat on les massificacions i el "borreguisme" han pres el protagonisme absolut de la vida nocturna de les Falles.

No es pot culpar al complet a la població fallera ni a Junta Central Fallera perquè aquest fenomen va més enllà de l'àmbit estrictament faller, però el que si és clar és que ambdós elements de la festa (comissions i organisme rector) podrien fer més per potenciar una nit fallera on els elements que embruten els arrels festius de les Falles s'anaren eliminant progressivament envers un model més sostenible (sense oblidar mai la diversió i la marxa en la seua vessant més sana) on la mesura i la recuperació de les tradicions més populars del nostre territori fester reprengueren el terreny que mai haurien d'haver perdut.NOTA: Per a il·lustrar aquesta reflexió, ací hi ha vincles a vídeos on es pot veure reflectides totes les actituds i comportaments que abans s'han esmentat. Per descomptat, tots els vídeos tenen la nit fallera com a marc de fons.
Javixu
[publicat originalment el 26 de maig de 2006]

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Impresionant el testimoni de Javixu, i verídic al 100 %. La veritat, subscric totes les teues valoracions i les resumisc en una paraula: depriment. A més, coincidisc en què la culpa d'estos desmans no és dels fallers, tot i que Junta alguna responsabilitat indirecta té, per quant en el seu Llibre Oficial de falles presenta enormes anuncis de begudes alcohòliques. Però, insistisc, crec que de la massa d'eixa nit fallera, els fallers són els menys, i no m'extranya, atès el descontrol. Com a testimoni propi, només us contaré que l'any passat, la matinada del 18 al 19, vaig tindre que anar d'Arrancapins a Xúquer, però en el túnel a l'alçada de Blanqueria em vaig quedar bloquejat. Mentre, com jo estava en la pujada de l'eixida del túnel, una gent que volia divertir-se començà a llançar-nos borratxos als cotxes. Per a fer-ho encara més difícil, una ambulància amb la sirena al màxim puganava per obrir-se pas entre la massa de Blanqueria. Ningú no es va apartar i seguiren bevent com si res. La policia, impotent. Estiguí de 2,00 h a les 5,00 h de la matinada retingut.

[publicat originalment el 29/05/2006]

Anònim ha dit...

Cómo nos alegramos...

los antifalleros cuando por fin arde la última falla, después de haber lanzado a la atmósfera toneladas de ceniza .
Que pregunten a los metereólogos ... si las fallas se quemaran de días, nos asfixiarían .
Por fin, todo vuelve a la normalidad, después de 10 días de guerra y caos .

[publicat originalment el 15/10/2006]

Anònim ha dit...

q mas da

mira si empezamos con el tema meteorologico,tb contaminan los coches,los aviones y hasta el fumar contamina,a si es q ese rollito por conservar la atmosfera esta de sobra.q esas guerras de petardos estan mal,por supuesto,pero no son los falleros las q las hacen vale.empieza primero por enformarte de quienes son los q lo hacen y luego hablas.

[publicat originalment el 15/10/2006]

Anònim ha dit...

Mort a les falles y als fallers

Antivalenciano ante todo mientras existan fallas y chauvinismo ( exaltación de lo propio ) y xenofobia ( aberración por lo extraño o distinto ) hacia los antifalleros .

[publicat originalment el 19/10/2006]

Anònim ha dit...

A

De acuerdo ! .
Eliminaré aquellas palabras que puedan ser consideradas como insultos a colectivos ( nunca han sido a personas en concreto ) .
De hecho, me propongo abrir un diálogo sobre si las fallas actuales son realmente una fiesta o más bien el mayor barullo que pueda vivir una ciudad, sólo por detras de los atentados del 11-S en Nueva York o los del 11-M en Madrid, que supongo que debieron de ser más impactantes para aquellas ciudades que incluso las fallas .
Ahora usaremos solo las buenas palabras, unidas a las razones y a los argumentos, dicho de otra forma, usaremos el cerebro, y dejaremos de un lado los sentimientos, el corazón .
Primero empezaré siendo yo solo el que escriba, no creo necesario inundar el foro con 2 docenas de personas más con las mismas ideas .
Segundo, pido disculpas de antemano porque usaré sólo el castellano, ya que es mi idioma paterno ( el valenciano es materno ), y en la época en que recibí la enseñanza, sólo se instruía en castellano . El valenciano tuve que aprender a escribirlo después de muerto Franco, con mis propios medios, y como pudiera ser que cometiera algún error ortográfico, prefiero no arriesgarme a que me llamen "antivalenciano" por un acento grave en lugar de uno agudo .
Tercero, he observado que los mensajes están limitados en tamaño, así que con su permiso, usaré 2 ó 3 mensajes si es necesario, y además de exponer mis teorías y mi experiencia, trataré de ceñirme también al tema del que trate cada "post" .

[publicat originalment el 21/10/2006]

Anònim ha dit...

Son eso unas fiestas ?...

La nit fallera
javixu | 26 Maig, 2006 23:26

Nit del 18 de Març de 2006. Esperant junt a un grup d'amics el començament de la Nit del Foc vora riu es contempla un rogle al centre del Passeig de l'Albereda. Sembla com si una mena d'acte ritual estiguera a punt de començar observant els rostres ansiosos de la gent que limita la zona. Un instant després, les espurnes dels borratxos inunden l'espai convertint les cares ansioses en cares plenes de por que intenten fugir del perill evident que suposa el llançament d'aquests elements pirotècnics. El grup d'amics i la massa que espera pacíficament ja no ho fa tant; comencen les carreres... La festa es converteix en descontrol.
CONTINUA EL TESTIMONIO .
RESPUESTA DE GILMAN ...
Impressionant [Respondre]
Gilman | 29/05/2006, 20:37

Impresionant el testimoni de Javixu, i verídic al 100 %. La veritat, subscric totes les teues valoracions i les resumisc en una paraula: depriment. A més, coincidisc en què la culpa d'estos desmans no és dels fallers, tot i que Junta alguna responsabilitat indirecta té, per quant en el seu Llibre Oficial de falles presenta enormes anuncis de begudes alcohòliques. Però, insistisc, crec que de la massa d'eixa nit fallera, els fallers són els menys, i no m'extranya, atès el descontrol. Com a testimoni propi, només us contaré que l'any passat, la matinada del 18 al 19, vaig tindre que anar d'Arrancapins a Xúquer, però en el túnel a l'alçada de Blanqueria em vaig quedar bloquejat. Mentre, com jo estava en la pujada de l'eixida del túnel, una gent que volia divertir-se començà a llançar-nos borratxos als cotxes. Per a fer-ho encara més difícil, una ambulància amb la sirena al màxim puganava per obrir-se pas entre la massa de Blanqueria. Ningú no es va apartar i seguiren bevent com si res. La policia, impotent. Estiguí de 2,00 h a les 5,00 h de la matinada retingut.

INSISTO ...
A ESO SE LE PUEDE LLAMAR FIESTAS ?, HACER EL GAMBERRO CON PETARDOS DEL TIPO BORRACHO QUE PUEDEN CAUSAR HERIDOS ES UNA FIESTA ?
SUBIRSE A LOS SEMÁFOROS, BEBER HASTA EL LÍMITE ES UNA FIESTA ?, QUÉ CLASE DE FIESTA CAUSA COLAPSOS DEL TRÁFICO DE HORAS Y HORAS DE DURACIÓN ?, ALGUIEN HA HECHO ESTADÍSTICAS SOBRE CUÁNTA GENTE MUERA MÁS DURANTE LAS FALLAS QUE EN UNA SEMANA NORMAL POR NO LLEGAR A TIEMPO LA AMBULANCIA ? .

DE VERDAD, ... ALGUIEN CREE QUE LAS FALLAS DE VALENCIA CAPITAL SON UNAS FIESTAS .
Mejor acercaros a Turís, por cierto, lo tenéis muy fácil ya que como son muy listos, además de no malograr las fiestas, queman las fallas al domingo siguiente que en Valencia, así que no hay excusa para visitar las fallas de este pueblo .

[publicat originalment el 02/11/2006]

Anònim ha dit...

Son eso unas fiestas ? ...

DE VERDAD, ... ALGUIEN CREE QUE LAS FALLAS DE VALENCIA CAPITAL SON UNAS FIESTAS ? ? ? ? ? .

Lo siento, olvidé el interrogante .

[publicat originalment el 02/11/2006]

Anònim ha dit...

para la persona que dice,
que no hay excusa para visitar las fallas de Valencia,
que hacer el gamberro,
que no se que,

mira no se quien eres ni lo quiero saver,
pero que te quede bien claro,
las fallas es una tradicion Valencina,
y una tradicion preciosa,
que por mucho que digas en comentarios,
la gente no va a dejar de visitar las fallas de Valencia,

me parece un insulto para los valencianos y valencianas,
que una persona,
tenga la poquisima verguenza de criticar nuestra fiesta,
cuanto miles de falleros y artistas falleros,
año tras año,
trabajan sin descansar para adornar las cayes de nuestra provincia con esos monumentos,

deja de criticar!

un saludo!!


VIVAN LAS FALLAS

VISCA VALENCIA

aaTT:vanessyta