dimecres, 15 de novembre de 2006

Per què hi ha gent que odia les Falles?

Més d’una vegada els fallers s’han fet esta pregunta, corpresos i estupefactes per la indiferència, l’hostilitat i fins i tot l’odi que la festa fallera desperta en determinats ciutadans del cap-i-casal. Però sovint, més enllà d’esta pregunta, el món faller no encerta a aprofundir en la resposta, i no són estranyes les afirmacions superficials sobre els crítics, acusant-los de ser simplement antivalencians o gent amargada que critica per criticar.


El ben cert és que cada vegada se senten més veus que posen en solfa les suposades virtuts de les Falles, arremetent contra elles amb una vehemència especial, en ocasions prop del fanatisme antifaller. Sabem que molta gent fuig de les falles com de la pesta quan s’aproxima la setmana fallera; altres, dels que es queden, blasmen contra ella i la seua ocupació del carrer, que titllen d’abusiva i descontrolada; finalment, hi ha qui expressa les seua enemistat amb la festa per raons de caire ideològic o gust cultural. Fins i tot les darreres falles es va inaugurar una web que es deia “Antifallers”, i també és evident que les tensions entre moviment veïnal i falles han proliferat en els darrers temps.


Ara be, si intentem buscar realment una resposta a la incòmoda pregunta plantejada, hauríem de diferenciar diversos estrats o posicionaments entre els crítics amb les Falles. En primer lloc estan aquells que, des de posicions que s’autoanomenen progressistes o d’esquerres, qüestionen parcial o totalment la festa fallera com a sinònim de festa profundament penetrada pels costums festius franquistes; com què, efectivament, la festa fou brutalment instrumentalitzada pel franquisme, si hom es capfica, es pot criticar que continua sent bàsicament una festa reaccionària i antimoderna. Les mateixes persones que així pensen, més o menys, acusen també a les falles de ser una expressió del blaverisme polític, de l’anticatalanisme visceral i del secessionisme lingüístic, atesa la lamentable utilització de la festa per part del bàndol blaver durant la batalla de València. Si a això afegim la posició classista-elitista d’aquells que valoren les Falles com a expressió de cultura vulgar, carrinclona i barroera, obtenim una radiografia estereotipada derl progre antifaller, que per demostrar que és progre ha de ser necessàriament antifaller. Tanmateix, aquestes actituds, molt exteses entre la nostra esquerra i el nostre nacionalisme d’arrel fusteriana, obliden l’arrel crítica i progressista de la festa, les falles anticlericals, republicanes i antifeixistes, l’exaltació literària que de la festa va fer el mateix Joan Fuster o l’admiració que li tenien prohoms valencians progressistes i nacionalistes com Francesc Almela i Vives, Carles Salvador, Vicent Andrés Estellés, Manuel Sanchis Guarner o Josep Renau, entre altres. Obliden, també, el paper que acompliren les falles en la defensa i conreu del valencià en la llarga nit del franquisme, i passen per alt, també, els intents de plantejar unes "falles alternatives" o el fet que les falles d’avui en dia són molt més contemporànies i modernes del que molta gent pensa i que hi ha dins dels seus cens milers de persones que podríem considerar obertament progressistes. En tot cas, el prejudici es manté, alimentat pels trets més conservadors de la festa, que existeixen i que els sectors més immobilistes de la mateixa presenten com una “essència tradicional” immutable.


D’altra banda estan els antifallers procedents de les protestes veïnals contra els excessos de les falles. Estos excessos són en la major part dels casos ben certs i molestos, i no és menys cert que la festa s’ha desbordat, afectada d’elefantiasi, mercantilisme, culte a l’empresari i salvagisme urbà, però també cal considerar que el caos de València en Falles és menys degut a l’impacte de les comissions - tot i abusar de carpes i talls de carrer - que a l’arribada de milers de persones i la magnificació de botellons, a les agressives campanyes de les empreses cervesseres o a les concentracions i activitats de tràfic motoritzat que afecten tot l’any a la ciutat. En este punt, dissortadament, el discurs predominant en el món faller és el del victimisme més demagògic i panxacontent, aquell que no para de repetir el rebregat discurs de que els fallers ho donen tot per València altruistament, mentre tenen que suportar els “incomprensibles” atacs dels veïns. Una vegada engegada esta retòrica, que tanmateix no utilitzen altres moviments igualment altruistes, és molt fàcil caure en el maniqueisme, la simplificació i, sobretot, l’onnubilació passional que entrebanca una visió més equànime de la realitat; en eixe tèrbol brou de cultiu proliferen les veus airades que atien l’antiintelectual·lisme típicament fomentat en el seu moment per l’anticatalanisme, o l’antiprogressisme barat que fa seu el crit de que “els catalanistes mos volen furtan les Falles” o de que “els socialistes no volen a València”.


El tema és complex, però darrere de l’antifallerisme hi ha molts factors històrics, econòmics, geogràfics i socials a tenir en compte, factors que no es poden despatxar com “un atac a les Falles”, des del bàndol faller, ni convertir en dogma de fe progressista o esquerrana. Caldria recordar tota la gamma de grisos que hi ha enmig, demanar al que es diuen progressistes més obertura de mires per a les potencialitats de la festa i als que es diuen fallers-fallers més compromís amb la convivència ciutadana. Des d’alguns cercles sempre hem insistit que cal trencar tabús i clitxés i fomentar la major participació dins la festa; és molt fàcil escudar-se en la desqüalificació o en el autisme per evitar afrontar el repte real: el de que cal que una festa tant potent com les Falles siga acceptada i construïda realment per tots. Potser aleshores hi hauran menys valencians i valencianes que odien les falles i menys fallers i falleres que es pensen que són els seus únics propietaris.


Gil-Manuel Hernàndez i Martí

[publicat originalment el 14 d'octubre de 2006]


16 comentaris:

Anònim ha dit...

Mort a les falles y als fallers

Sí, no nos gustan las fallas .

ODIAMOS LAS FALLAS HASTA LO MÁXIMO QUE PODEMOS ODIAR .

OYE, ADMINISTRADOR DE ESTE BLOG O FORO .

MIS OPINIONES TAMBIÉN CUENTAN, NO ESTOY INSULTANDO DE FORMA PERSONAL A NADIE EN CONCRETO .
En cualquier foro se permitiría decir cualquier cosa como "Vaya mierda de políticos" o "los empresarios españoles son unos catetos" y no pasaría nada .
Y sin embargo aquí SE CENSURA ... es que los falleros y los que promueven esa "fiesta" como vosotros, son realmente unos fascistas, como creo, y tratan de ocultar a toda costa, incluso en un foro como esta en el que no hay ni 4 usuarios registrados, que hay gente en contra de las fallas y que las odia a nivel espiritual, mental, y físico, casi visceral ? .
NO ME REMUEVAS LOS MENSAJES .
Si lo haces, te pondremos mensajes, no una vez al día, sino cada hora .

[publicat originalment el 19/10/2006]

Anònim ha dit...

Al senyor antifaller declarat

Senyor antifaller declarat:

En este blog qualsevol pot expressar les seues opinions des del respecte als demès, i mai des de la desqualificació i els insults gratuïts, que és tot jut allò qe vosté fa quan diu "mort als fallers i a les falles". Si això no és insultar... Com haurà comprovat, només hem llevat els seus missatges ofensius per a persones o col·lectius, no tots els que vosté ha deixat. D'altra banda, sorprén que ens aplique el qualificatiu de feixistes i censors per fet de fer valdre el dret al respecte als demés, mentre la seua actitud, consistent només en fer crides viscerals a la mort i a l'odi, mereixeria millor el qualificatiu de feixista i totalitària. En este sentit, li particie que els missatges que vosté deixe que continguen actituds ofensives o insultants, tan llunyanes de l'esperit de diàleg d'este blog, seran sistemàticament remoguts per pura higiene democràtica. I li afegisc que este blog no s'admeten amenaces com les que vosté fa a la fi de la seua intervenció. Vosté vorà, tants missatges ofensius deixe tants li esborrarem. Al cap i a la fi vosté els ha d'escriure i nosaltres només els hem d'esborrar.

Vosté mateix

[publicat originalment el 19/10/2006]

Anònim ha dit...

A GILMAN DE ANTIFALLER DECLARAT

De acuerdo ! .
Eliminaré aquellas palabras que puedan ser consideradas como insultos a colectivos ( nunca han sido a personas en concreto ) .
De hecho, me propongo abrir un diálogo sobre si las fallas actuales son realmente una fiesta o más bien el mayor barullo que pueda vivir una ciudad, sólo por detras de los atentados del 11-S en Nueva York o los del 11-M en Madrid, que supongo que debieron de ser más impactantes para aquellas ciudades que incluso las fallas .
Ahora usaremos solo las buenas palabras, unidas a las razones y a los argumentos, dicho de otra forma, usaremos el cerebro, y dejaremos de un lado los sentimientos, el corazón .
Primero empezaré siendo yo solo el que escriba, no creo necesario inundar el foro con 2 docenas de personas más con las mismas ideas .
Segundo, pido disculpas de antemano porque usaré sólo el castellano, ya que es mi idioma paterno ( el valenciano es materno ), y en la época en que recibí la enseñanza, sólo se instruía en castellano . El valenciano tuve que aprender a escribirlo después de muerto Franco, con mis propios medios, y como pudiera ser que cometiera algún error ortográfico, prefiero no arriesgarme a que me llamen "antivalenciano" por un acento grave en lugar de uno agudo .
Tercero, he observado que los mensajes están limitados en tamaño, así que con su permiso, usaré 2 ó 3 mensajes si es necesario, y además de exponer mis teorías y mi experiencia, trataré de ceñirme también al tema del que trate cada "post" .

[publicat originalment el 21/10/2006]

Anònim ha dit...

Les Falles són una gran festa de tothom i per a tothom

El que passa de veritat és que l'esquerra d'ara és un camp de cultiu del sectarisme més gran que ningú s'hagi pogut imaginar. Per aixó els progressistes i esquerrans consideren les Falles com una festa reaccionària i antimoderna. I no la volen i la volen matar, com a tots els que no pensen com pensen ells.

El progressisme que ara governa és totalment reaccionari. L'extrema dreta no existeix, és la gran mentida partidista que el president i el seu Govern volen imposar a tothom, a tota la societat, per a mantenir-se al poder, tan sols existeix l'ultraesquerra i els ultraesquerrans que ens governen. I Zapatero és un fraud i una gran mentida. Les Falles són una gran festa de tothom i per a tothom.

[publicat originalment el 27/10/2006]

Anònim ha dit...

No te debería de contestarte ...

pero las fallas no son odiadas por su cariz político, sino por la barbaridad ruidosa y molesta para el resto de ciudadanos en que se han convertido .
Cuando yo era pequeño, eran otra cosa . La nit de la planta, duraba eso ... una noche . Ahora son tan grandes que hacen falta varios días para montarlas . Antes sólo algunas comisiones tenían dinero para poder disparar una mascletá por día . Ahora lo hacen todas, convirtiendo a Valencia en un ensordecedor bombardeo de una punta a otra, a la hora de la comida . Y no hablaremos del descaro de los falleros, que si bien antes, hacían su vida social dentro del casal, ahora no les basta con cortar una calle con la falla, sino que cortan dos, porque han de instalar además un mega-carpa en la calle de al lado .
Vivan los moros y cristianos .

[publicat originalment el 27/10/2006]

Anònim ha dit...

LA GENT ODIA LES FALLES PERQUÈ ESTAN POLITITZADES.

LA GENT SENZILLAMENT ODIA LES FALLES PERQUÈ ESTAN PROU POLITITZADES. ELS POLÍTICS, SOBRE TOT DE DRETES, NO SABEN FER UNA ALTRA COSA QUE FER-SE FOTOS AMB LA GENT. ESTÀ PERDENT-SE L'AIRE POPULAR I PARTICIPATIU QUE DEURIEN DE TENIR ESTES FESTES, I SINO, QUE EM DIGA ALGÚ QUANTS DINERS GUANYAVA EL PARE DE L'ÚLTIMA "FALLERA MACHOR" DE VALÈNCIA. LES FESTES ES FAN CADA VEGADA MENYS ASSEQUIBLES, MENYS PARTICIPATIVES, MÉS RESTRINGENTS I MÉS ELITISTES. I LA GENT, LÒGICAMENT, QUE NO S'HO POT PERMETRE ES SENT MARGINADA I REACCIONA EN CONTRA.

[publicat originalment el 31/10/2006]

Anònim ha dit...

Para Daniel

Discrepo, lo que tú explicas es sólo una pequeña parte . Las fallas están politizadas, pero la gente no las odia por eso . Algunos falleros pueden sentirse discriminados y creer que las fiestas se han corvertido en un expectáculo para auto-propaganda de los políticos . Pero aunque se lograra despolitizar las fallas, seguiría habiendo un enorme problema, y este es la magnitud de la fiesta .
Hoy se criticaba el macro-botellón de la Alameda de anoche . Pero es que acaso las fallas no son un mega-botellón que dura día y noche por toda la ciudad de Valencia durante casi 10 días ? ...
las fallas no son odiadas por su cariz político, sino por la barbaridad ruidosa y molesta para el resto de ciudadanos en que se han convertido .
Cuando yo era pequeño, eran otra cosa . La nit de la planta, duraba eso ... una noche . Ahora son tan grandes que hacen falta varios días para montarlas . Antes sólo algunas comisiones tenían dinero para poder disparar una mascletá por día . Ahora lo hacen todas, convirtiendo a Valencia en un ensordecedor bombardeo de una punta a otra, a la hora de la comida . Y no hablaremos del descaro de los falleros, que si bien antes, hacían su vida social dentro del casal, ahora no les basta con cortar una calle con la falla, sino que cortan dos, porque han de instalar además un mega-carpa en la calle de al lado .
Vivan las falla de Turís, donde se celebran unas fiestas normales, donde no se obliga a nadie a participar si no lo desea, o a soportarlas . Se puede pasear tranquilamente sin miedo a los petarderos . Y curiosamente, con 4 fallas en un pueblo de 4000 habitantes ( el doble de densidad de fallas por habitante que en Valencia capital ), NO SE CORTA NI UNA SOLA CALLE ! .
Vivan los moros y cristianos .
Lo mismo que sobre las fallas de Turís, excepto que algunas calles SÍ son cortadas durante algunas horas 2 ó 3 días, pero es algo que se puede soportar .

[publicat originalment el 01/11/2006]

Anònim ha dit...

NO ME GUSTAN

SIMPLEMENTE NO ME GUSTAN LAS FALLAS, PERO YA QUE ESTAN HAY QUE AGUANTARSE.
DE CULTURA NO TIENE NADA, SOLO SIRVEN PARA PROMOCIONAR EL ALCOHOLISMO Y LAS GAMBERRADAS
CON TODOS MIS RESPETOS

[publicat originalment el 04/11/2006]

Anònim ha dit...

Típicos Tópicos

Normalmente a los falleros se nos acusa de usar siempre los mismos argumentos para defendernos como bien dice Gil Manuel, pero realmente cada vez me doy mas cuenta que no es un defecto de los falleros, sino que los antifalleros (como ellos mismo se denominan) tambien los usan.
Antifaller declarat, basa su antifallerismo en los típicos tópicos de que las fallas cortan las calles durante casi un mes, iniciando la plantá 20 dias antes, o que durante fallas tenemos 10 días de macrobotellón, o que no se deja de escuchar las 24 horas del dia los petardos por la ciudad, etc.
Quizas eso sea consecuencia de la Fiesta de las Fallas pero no culpa al 100% de las comisiones falleras.
Es una minoria las fallas que salen a plantar el 1 de marzo, de las 380 fallas mayores que se plantan en la capital, la gran mayoria seguimos usando el día 15 de marzo para plantar nuestros monumentos (yo en concreto soy fallero de pueblo). Lo de el macro-botellón muchas veces no van ligados a comisiones falleras, no recuerdo ahora mismo el nombre de la comisión, pero una comisión de Valencia de la zona cercana a Canovas creo recordar tuvo que dejar de hacer las verbenas en la calle (cosa que algunos vemos como abrir la fiesta) y tener su fiesta a puerta cerrada, ya que las molestias que les generaban eran mayoras a los posibles beneficios economicos, de echo pese a que llevan algunos años sin celebrar dichas verbenas, sigue existiendo el botellón, el escandalo y los cohetes sueltos.
Los petardos, casi aseguraria, que los que escuchamos a las 4 de la madrugada no son disparados por falleros, ni el material pirotecnico esta suministrado por una comisión fallera.
Lo de promocionar el alcoholismo, yo mas bien creo que no son las fallas, por ejemplo la comisión a la que pertenezco ha propuesto juntamente con JLF y la ong Controla Club la realización de la Cabalgata del Ninot sin alcohol los ultimos 2 años, una propuesta que nace de una comisión fallera.

[publicat originalment el 07/11/2006]

Anònim ha dit...

Típicos Tópicos II

Otro ejemplo, nuestra comisión el pasado año solicito el cambio de ubicación del monumento a una Avenida donde no hay transito de vehiculos, por seguridad y para no bloquear la salida de un aparcamiento.
Sin embargo nos costo obtener la autorización, por que alguno se pensaba que lo haciamos para luego solicitar el corte de una calle que molestariamos mas.
En serio, yo soy fallero, y tambien me molesta que se corten las calles por las buenas y sin motivo, que nuestros jovenes solo sepan divertirse con una gran cogorza, o escuchar un masclet a las 4 de la mañana o no poder visitar las fallas sin ver jovenes meando en las paredes, pero conociendo como conozco las fallas no se le puede culpar de todo eso a las comisiones falleras.
Generalizar es muy malo, pero nunca se hace con las comisiones solidarias, o que apuestan por proyectos culturales, o comprometidas con la sociedad, que posiblemente sean mas que las que cortan las calles el 1 de marzo.
En cuanto a los Moros y Cristiano yo tambien lo soy, y te puedo garantizar que las molestias durante las fiestas, son exactamente las mismas o incluso más.

[publicat originalment el 07/11/2006]

Anònim ha dit...

petardos

Odio las fallas porque no respetais ni el descanso, ni el sueño, ni la enfermedad, ni la tristeza del resto de las personas ¿porque no os vais a un poligono industrial o las celebrais en vuestras en casas? Creo que en general sois unos gamberros.¡¡¡¡¡¡¡Lo vuestro es hacer ruido por hacer ruido sin otro aspecto cultural o recreativo, que no sea para que pasen el tiempo los borrachos de los casales. SOIS UNOS PETARDOS¡¡Y ES UNA PENA QUE UNA PARTE DE MIS IMPUESTOS VAYAN A FINANCIAR VUESTRAS COMILONAS Y BORRACHERAS¡¡.

[publicat originalment el 08/11/2006]

Anònim ha dit...

vaya, he entrado porque me habia fijado que cada vez hay mas gente anti-fallera sobretodo en Valencia y me parecía una barbaridad...

Al leer algunos comentarios anti-falleros me he encendido (aunque yo no sea fallero) pero al leer a algunos de éstos creo q comprendo en cierto punto el porqué de su repulsa...

sí es verdad que el barullo es excesivamente agobiante de hecho yo mismo ya ni voy a valencia en fallas (y vivo al lado) por el mogollón y el agobio q supone, no quiero ni pensar los que vivan ahí...

La verdad es que para mantener el espíritu de la fiesta no tiene el porqué de crecer tanto... supongo que también es para atraer a más turistas y por la cantidad de dinero que se mueve en algunos de los casales...

Nose, es un tema bastante complicado. Pero esos falleros que dicen muerte a los falleros y a las fallas sin argumentar nada, me parecen descerebrados que se apuntan a una moda.

:P un saludo!

Anònim ha dit...

¿por que odio las fallas? porque estan descontroladas. Es indudable el beneficio que dan estas fiestas a la imagen de la ciudad, reconocidas internacionalmente. Por esto mismo es una pena que se pierda este caracter amigable y festivo en favor de la anarquia del gamberrismo. Además estas fiestas deberian limitarse a la semana fallera. Hoy es 13 de julio, y mi calle (C/Gonzalez Marti) esta otra vez cortada por una verbena que ha montado el casal de la falla San jose de la Montaña. Ademas, de manera coactiva, han colocado carteles falsos de retirada de vehiculos correctamente aparcados. Y digo falsos porque el escenario esta montado pero siguen los coches (los dueños probablemente esten de vacaciones)

Anònim ha dit...

Hola, ara vaig a deixar jo la meua opinió...
Jo sóc valenciana de pura sang i no m'agraden les falles gens ni miqueta, perque? perque veig que tanta gent que mor dia a dia i nosaltres tirant els diners fent ninots i cremant-los. jo pense que hi han moltissimes maneres de divertir-se i no derrotxant d'eixa forma. pensem més en la gent que no hi té per a menjar i no sigam egoístes perfavor.

mvegan ha dit...

a mi no m'agrada q tanquen els bars a les 3h durant tot l'any i creen zones ZAS a la ciutat i despres durant una setmana i fins les 5 del matí estiga sentint buleria buleria a tot volumen.
a mes a mes pareix q siga una conya, posen a les seves portes els actes diaris i escriuen q la migdiada es te q respectar... sereu cabrons!
tampoc m'agrada tindre q canviar d'habitació durant una setmana pq els fallers i la seva musica no em deixen dormir a la meva habitació.
tampoc m'agrada sortir del metre i tindre q anar sortejant paelles, cadires, pots, petardos com si el carrer i la vorera sencereta fora d'ells i com poses mala cara encara potser q t'endugues algun insult.
tampoc m'agrada q escriguen els cartells de les falles com si ho haguera escrit un nen de 4 anys... em pareix molt trist q no es controlen les faltes d'ortografia...
a mes a mes em pareix una festa masclista amb les falleres fent-se les guapes...
i mes coses, com q es injust q un empresari es gaste 100000€ en una falla o una fallera 6000€ en un vestit, es molt injust...
i q no podem agafar el cotxe a una ciutat on el transport public deixa molt q desitjar...
i...
i...
i...

Anònim ha dit...

Odio las fallas porque no hay Dios que aguante los bombazos que tiran desde la mañana a la noche. La gente que tiene mascotas lo pasa fatal, los animales se asustan muchísimo. El traje de fallera es lo más espantoso que he visto en mi vida, prefiero cualquier traje regional por modesto y humilde que parezca a todo ese perifollo que les ponen a las chicas, que están absolutamente espantosas. Los ninots en cambio son lo que más me gusta, me parecen muy artísticos y graciosos en general,no todos claro, yo vivo en Denia y hay cada falla que es para tirarla a la basura directamente. Pero sobretodo odio el ruido constante, no respetan nada, ni la gente que está enferma, ni los bebés, ni los animales. Podrían al menos marcar unos horarios pero no, aquí en Fallas está todo permitido.
Lo dicho O-D-I-O LAS F-A-L-L-A-S
Eva.